sâmbătă, 15 decembrie 2012

Bruma-fenomem fizica


Bruma

Bruma este formată prin procesul de condensare și ulterior de înghețare a vaporilor de apă care iau naștere la suprafața solului. Ea se formează de fapt în loc de roua in sezonul rece, când temperatura a atins punctul de îngheț, iar cristalele mici de gheață nu sunt bune conducătoare de căldură.
Conform noilor cercetări, bruma care se poate forma prin încălzirea timpului între momentele depunerii straturilor de zăpadă, va face ca acestea să alunece unul peste altul, mărind pericolul formării avalanselor.
Pe teritoriul românesc, bruma este generată de numeroase situații sinoptice tipice care se caracterizează prin invazii de aer rece polar, subpolar sau arctic, care se produce atât iarna, cât și toamna târzie sau primavara. Timpul senin influențează foarte mult apariția brumei, deoarece intensifică procesul de radiație nocturnă, determinând astfel scăderea temperaturii și solului sub 0 grade celsius.
Cele mai frecvente cazuri de brumă se semnalează în condițiile în care temperatura aerului la inaltimea de 2 metri este de -2 sau -3 grade celsius deși pot exista și cazuri în care bruma apare la o temperatură de 2-3 grad celsius
În condițiile unei umidități relative a aerului mai mare de 80%, bruma se produce la temperaturi negative ale suprafeței solului, apropiate de 0 grade celsius De asemenea, se poate forma și în condițiile unei umidității relativ scăzute, dar temperatura trebuie să fie cu mult sub 0 grde celsius. De exemplu, la o umiditate a aerului de 50%, temperatura suprafeței solului trebuie să fie de -10 până la 0 grade celsis pentru ca bruma să se formeze.
Ca și condiții geografice, bruma se formează, de obicei, pe fundul depresiunilor, al culoarelor și al vailor montane, unde aerul rece se acumulează și persistă mai mult timp, favorizând dezvoltarea inversiunilor termice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu