sâmbătă, 15 decembrie 2012

FENOMENUL DE TOPIRE

Topirea

Topirea este o transformare de faza, proces în care o substanță trece din faza solida în faza lichida, datorită acumularii energiei în atomii sau moleculele unui corp solid. Creșterea energiei atomilor sau moleculelor conduce la distrugerea legăturilor dintre ele, fenomen ce cauzează topirea parțială sau totală a solidului. Procesul opus este solidificarea.Cantitatea de caldura necesara unitatii de masa a corpului solid pentru a se topi la temperatura de topire se numeste caldura latenta de topire.Fiecare substanta cristalina se topeste(se solidifica)la o temperatura constanta , numita temperatura de topire(de solidificare).

Punct de topire

Punctul de topire al unui solid este temperatura la care își schimbă starea de agregare din solid în lichid. Când acest punct este considerat temperatura procesului invers, aceasta este menționat ca punct de solidificare. De exemplu, punctul de topire al mercurului este de 234.32 Kelvini
Spre deosebire de punctul de fierbere, punctul de topire este relativ indiferent la presiune, însă numai la variații nesemnificative ale acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu