sâmbătă, 15 decembrie 2012

FORMAREA ZAPEZII-FENOMEN FIZICA


Zăpada (numită și omăt sau nea) este o forma solidă de precipitatia care este nimic altceva decât apa inghetata, aflată în stare cristalina constând dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă. Căderea precipitațiilor sub formă de zăpadă se numește „ninsoare”. Deoarece este compusă din particule mici, zăpada este un material granular. Are o structură deschisă și moale, cu o densitate scăzută. Supusă unei presiuni, densitatea zăpezii poate crește, așa cum se întâmplă de exemplu în straturile inferioare ale unei cantități mari de zăpadă.
Zăpada se formează de obicei când vaporii de apa trec prin procesul de depoziție înaltă în atmosfera la temperaturi mai scăzute de 0 °C (sau 32 °F).
Zăpada reflectă peste 90% dintre razele ultraviolete inapoi în atmosfera .Din acest motiv, persoanele expuse o perioadă îndelungată la lumina reflectată de zăpadă manifestă un disconfort la nivelul ochilor (mâncărimi, lăcrimare intensă etc.) denumit oftalmie (orbirea zăpezii).
Fulgii de zapada stim cu totii ca sunt formati din stropi de apa inghetata.
Chiar daca formarea fulgilor de zapada pare un proces simplu, acesta este influentat de mai multi factori precum temperatura, curentii de aer sau umiditatea. Acesti factori influenteaza fulgii de zapada la nivelul formei si marimii.
Murdaria si particulele de praf se pot amesteca in apa si pot afecta greutatea si durabilitatea fulgilor de nea. Particulele de murdarie fac un fulg de zapada sa fie mai greu; de asemenea, acestea afecteaza durabilitatea zapezii. Fulgii ce contin particule de murdarie se topesc mai usor.
Procesul de formare a unui fulg de nea este unul de natura dinamica.
Fulgii de zapada nu sunt identici si nici nu sunt la fel pe toate laturile deoarece temperaturile instabile, prezenta murdariei si alti factori existenti in atmosfera pot produce asimetria unui fulg de zapada.
Cu toate acestea, este adevarat si ca o multime de fulgi de nea sunt simetrici si incalciti. Acest lucru se datoreaza faptului ca forma unui fulg de zapada reflecta ordinea interna a moleculelor de apa.

2 comentarii: